Muutos myönteisenä haasteena

Työni ydin on auttaa ihmisiä tekemään muutoksia elämässään. Ihmiset hakeutuvat minulle koska haluavat muutoksen johonkin tiettyyn asiaan, esim. kivun poistaminen ja ehkäiseminen, ryhdin tai kehonkoostumuksen muokkaaminen tai arjessa jaksaminen. Vaikeinta ei ole löytää tarvittava muutos, vaan löytää tapa toteuttaa muutos. Tässä kirjoituksessa tuon esille omat havaintoni muutosprosessista.

Tiedosta

Tiedosta mikä tapa ruokkii ei-toivottua ominaisuutta. Keho reagoi kaikkeen mitä teemme, ja viestii meille takaisin. Asiat eivät tapahdu kehossamme sattumanvaraisesti, emmekä ole kehojemme vankeja*. Keho reagoi aina muutokseen, joten pystymme valinnoillamme vaikuttamaan kehon viesteihin (esim. kipu, turvotus, paino, väsymys). Tiedostaminen voi olla pitkä prosessi, mutta tämän oivaltaminen on jo iso osavoitto muutosprosessissa.

Ole avoin

Pystymme kommunikoimaan kehomme kanssa, mutta tämä vaatii harjoitusta ja kenties ulkopuolista apua (esim. fysioterapia 😉 ). Olen usein kuullut asiakkailtani seuraavanalaisia fraaseja: ”kun mulla on tämä huono selkä”, ”mä en voi kyykätä näiden polvien kanssa” tai ”kun mä olen tällainen pullukka”. Kun annat kehollesi näitä viestejä niin se myös vastaa samalla kielteisellä tavalla. Tällä asenteella onnistuminen on todella vaikeaa. Pelko, epävarmuus ja toivottomuus ovat usein näiden väittämien takana, ja olemme ehkä vuosikausia hokeneet asiaa itsellemme. On siis aivan luonnollista olla hieman epäileväinen, mutta ilman uteliasta ja avointa mieltä et tule onnistumaankaan muutoksessasi. Usein yllättävän pienet ulkoiset muutokset riittävät, ja suurin muutostyö tapahtuu omassa mielessä ja viestissä jonka annamme kehollemme.

Ota vastuu

Ota vastuu omasta tilastasi, toiveistasi ja tavoitteistasi. Älä odota että joku muu voisi muuttaa tilaasi. Ota apu vastaan avoimin mielin, mutta hyväksy että loppupeleissä sinun täytyy itse tehdä työtä muutoksen eteen. Hyväksy myös että tämä vie aikaa, mutta minne sinulla on kiire? Toinen vaihtoehtohan on jatkaa samalla tavalla, ja tilanne jatkunee silloin samanlaisena hamaan tappiin saakka.

Luovu

Muutos vaatii aina jostakin luopumista. Hyväksy että tavasta luopuminen voi alussa tuntua vaikealta, ja päästä kielteisistä tunteista sitten irti. Luopuminen on tärkeä osa jotta tilalle voisi tulla jotakin uutta ja ihanaa. Keskity tähän uuteen, myönteiseen asiaan.

Iloitse

Tiedosta pienet muutokset ja etenemiset ja iloitse niistä. Liian usein jäämme murehtimaan sitä, että huono tilanne ehkä palaa tai että emme ole vielä täysin tavoitteessamme. Iloitse mielummin pienistäkin asioista, sillä ilman sinun uusia valintojasi niitäkään ei olisi tapahtunut. Olet siis onnistunut muuttamaan käytöstäsi ja tapojasi toivottuun suuntaan, eikä mikään estä sinua myöhemmin tekemästä lisää muutoksia kohti tavoitteitasi.

DSC_2211

 

 

*tämä teksti koskee perusterveitä, mahdollisesti tules-vaivaisia ihmisiä. Vakavasti sairaat, vaikeat krooniset kiputilat tai neurologiset tilat ovat asia erikseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s