”Clean your own backyard first” – onnellisuus alkaa arjessa

Kiirettä ja stressiä lähestulkoon ihannoidaan nykypäivän maailmassa, ja usein jopa kerskutaan sillä kuinka vähän ehditään nukkua, syödä ym elintärkeitä toimintoja. Kiireestä, stressistä ja ylikierroksilla elämisestä on muodostunut jonkinasteinen mittari siitä, kuinka tärkeä henkilö olet. Olen itse lukeutunut niihin ihmisiin jotka touhottavat menemään aamusta iltaan tiukalla aikataululla, hotkaisten jotakin suuhun ehtiessään. Illalla myöhään vielä treenit, ja aamulla aikainen herätys. Ja taas ehtii nukkua vain 6 tuntia.

Valmistuttuani fysioterapeutiksi ja pari vuotta työskenneltyäni täysipäiväisesti minulle tuli ahdistunut olo oravanpyörässä; ”tätäkö loppuelämä on” -fiilis. En ole polttanut itseäni missään välissä loppuun, ja tein myös kiireisimpinä aikoina paljon hauskoja asioita, kuntoilin ja söin terveellisesti. Kuitenkin mielessäni pyöri jatkuvasti kysymys; kuuluuko elämä tosiaan viettää näin, jatkuvasti pieni (tai isompikin) stressi ja kiire päällä? Loppujen lopuksi ketään muuta ei kiinnosta kuinka paljon painostan ja rasitan itseäni, ja itse en voi hyvin. Taustalla on usein myös miellyttämisen halu ja ahkeran ihmisen leimasta ylpeilyä.

Aloin miettiä mitkä asiat ovat minulle tärkeitä arjen- ja ajanhallinnan tunteen kannalta. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että saan suunnitella itse omat aikatauluni. Aikaiset aamut eivät ole minun juttuni, vaan haluan aloittaa päiväni rauhallisella tempolla. Arvostan myös hyvää ja terveellistä ruokaa, inhoan valmisruokia, ja en halua valmistaa ruokia kiireessä. Ruoanlaitolla ja ruokailun rytmityksellä on siis myös suuri rooli arjen suunnittelussani. En voi sietää kiirehtimistä, ja kammoksun myöhässä saapumista sovittuihin tapaamisiin.

Päätin suunnitella itselleni arjen, jossa edellä mainitut asiat toteutuvat. Omassa tapauksessani se tarkoitti yrittäjäksi lähtemistä, sillä työntekijänä tiesin ettei minulla olisi tällaista jouston mahdollisuutta. Ratkaisut voivat olla erinäköisiä eri ihmisille, eikä aina ehkä ole mahdollista toteuttaa kaikkia toivottuja muutoksia ainakaan kertaheitolla. Lisäksi voin vielä todeta ettei muutos ole todellakaan helppoa. Tuntuu todella pelottavalta jättää kaikki tuttu ja turvallinen. Muutos ja uusien asioiden saavuttaminen tarkoittaa aina myös jostakin luopumista, ja luopuminen on vaikeaa (kts myös tekstini ”Muutos myönteisenä haasteena”). Olen kuitenkin ollut sataprosenttisen tyytyväinen omaan uuteen arkeeni.

Haastan siis kaikkia tarkastelemaan omaa arkeaan, varsinkin jos koet olevasi jatkuvasti stressaantunut ja/tai tyytymätön omaan tilanteeseesi. Stressi ja kiire ovat asioita joita tulisi olla vain lyhyissä jaksoissa pitkin aikavälein normaalissa arjessa, ei jatkuvana painolastina. Olet ainoa ihminen joka pystyy muuttamaan omaa arkeasi, mutta olet myös se ihminen joka pääsee nauttimaan paremmasta arjesta muutoksen tehtyäsi.

Tervetuloa mukaan minun ja FysioMimmin pitämään workshoppiin su 5.2 jossa puhutaan enemmän tästä aiheesta, ja teemme myös käytännönharjoituksia stressin poistamiseen ja lievittämiseen. https://pthedvig.wordpress.com/2017/01/08/hyvinvointipaiva-su-5-2/

img_8517

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s